Gnocchi baconnel és paradicsomszósszal

az első próbálkozás...



Kimondottan imádom az olasz konyhát. Bár bevallom, még sosem készítettem gnoccit. Első próbálkozásom vele, de minden elfogultság nélkül állíthatom, hogy az állaga tökéletes lett. Nem tapad és nem ragad.
Az első kóstolás után csak ez a pár szó jutott eszembe:
Szaftos, ízletes és hmmm...

Érdemes kipróbálni egy pohár fehérbor kíséretében ;)


Tészta elkészítése:

1./ A burgonyát megmossuk és héjastól egy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, felforraljuk és kis lángon gyöngyöztetve puhára főzzük. Még melegen meghámozzuk. Beleszúrunk egy villát és késsel lehúzzuk a héját, így nem égetjük meg a tenyerünket.

2./ Krumplinyomóval áttörjük és munkafelületre halmozzuk. Ráöntjük a lisztet, mélyedést készítünk a közepébe, sózzuk, beleütjük a tojásokat, melyet villával enyhén felverünk és elkezdjük összegyúrni.

3./ Folyamatosan alálisztezünk és amint a tészta összeáll, rögtön abbahagyjuk. A fent leírt liszt mennyisége nem mindig elég, de ez függ a burgonya vizességétől, tehát az is előfordulhat, hogy a megadott liszt mennyiségénél kevesebb szükséges.

4./ A tésztát egyenlő hasábokra vágjuk. A munkafelületet és a kezünket belisztezzük és a tenyerünkkel henger alakúra, kb. hüvelykujjnyi vastagságúra sodorjuk. Két-három vagy akár több sodratot egymás mellé fektetünk és éles, lisztezett késsel kb. 1 cm vastag darabokra vágjuk. 

5./ Villa vagy gnocchi - készítő deszka segítségével a tésztadarabokat mintázzuk. A gnocchikat hüvelykujjunkkal rányomjuk és végig görgetjük a villán vagy deszkán, hogy felvegye a mintázatot. Nem kell a tökéletességre törekedni, mert a gnocchi akkor szép ha rusztikus. Fontos, hogy egyforma méretűek legyenek, mert így az összes egyszerre fő meg.

6./ Nagy fazékban vizet forralunk. Eközben elkészítjük a paradicsomszószt, amit egy edénybe teszünk, hogy összekeverhessük benne a tésztával.
Ha a víz felforrt sózzuk és beletesszük a tésztát. Addig kevergetjük, amíg a felszínre nem jönnek. Nagyon gyorsan megfő.


Paradicsomszósz elkészítése:
A szalonnát/bacont egy nagyobb serpenyőben megpirítjuk, öntünk hozzá egy kevés olívaolajat. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, kicsit pirítjuk, majd beleöntjük a bort. 
Egy perc forralás után következik a paradicsom. Fűszerezzük sóval, borssal és friss bazsalikommal. Kb 10 percig rotyogtatjuk, majd hozzákeverjük a leszűrt gnocchi-kat.

Fontos, hogy a szósz legkésőbb addigra már elkészüljön, mire a tészta kifő. Így rögtön mehetnek a finom mártásba, megakadályozva, hogy összeragadjanak.

Un buon appetito!

Adrienn

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések