Csirkehúsos - póréhagymás pite

Jamie Oliver receptje alapján... 



Jamie Olivert úgy gondolom, azért már szinte mindenki ismeri, vagy legalább is tudja hogyan főz. Nekem ő az egyik nagy kedvencem, ha a gasztronómiáról van szó. Imádom a receptjeit, a főzési technikáját és hogy a semmiből is képes kihozni valamit.

Egy nagyon egyszerű receptet próbáltam ki tőle. Valójában egy megmaradt főfogás újragondolva.  

Karácsonykor általában többféle fogás kerül az asztalra, így ha képtelenek vagyunk mindent elpusztítani, itt egy szuper ötlet miként is gondoljuk újra a megmaradt ételt. Tehát ami tegnap még egészben sült csirkeként díszelgett a karácsonyi asztalon, annak "maradékából" mára egy isteni finom pite készült.


Hozzávalók:
800 g főtt csirke vagy pulykahús
bacon szalonna, apróra vágva
olívaolaj
1/2 csokor friss kakukkfű, leveleire tépkedve
2 kg póréhagyma, mosott, darabolt
tengeri só, frissen őrölt bors
2 púpozott evőkanál liszt
húslevesalaplé
2 evőkanál creme fresh (tejföl)
500 g leveles tészta
1 tojás

Elkészítés:
1./  Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A darabolt bacont tegyük egy nagy serpenyőbe és pár perc alatt pirítsuk meg egy kis olívaolajon. Adjuk hozzá a karikára darabolt póréhagymát, szórjuk meg kakukkfűvel, sózzuk és borsozzuk. Öntsük fel némi húslevesalaplével, éppen csak annyival, hogy elősegítsük a párolási folyamatot. Közepes lángon pároljuk 25-30 percig. Akkor lesz tökéletes, ha a póré lágy és szinte olvad a szánkban. Amikor a hagyma kész, beledobjuk a csirkehúst is. Belekeverjük a lisztet, és ha szükséges még sózzuk, borsozzuk. Utolsóként adjuk hozzá a tejfölt is, és forgassuk át vele a keveréket. 

2./ A leveles tésztát lisztes felületen nyújtsuk ki kb. olyan méret szerint, amilyen a sütőedényünk. Vegyünk egy kb. 22x30 cm-es sütőedényt. Vajazzuk, lisztezzük ki az oldalát és alját. Terítsük szét benne szép egyenletesen a pórés keveréket és tetejére helyezzük rá a tésztalapot. Széleit "hullámosan" nyomkodjuk le alaposan, nehogy a töltelék kibugyogjon az oldalán. Egy késsel a tészta tetejét finoman bevagdossuk, majd egy egész tojás keverékével megkenjük. 35-45 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a piténk.

Tipp: Amennyiben túl mártásos lenne a pórés töltelék, szűrjük át, és a kapott szószt tegyük félre. Ezt később felkínálhatjuk a pite mellé.
A recept eredetileg pulykahúsból készül, viszont csirkével is isteni finom.


Jó étvágyat!
xo, Adri

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések