Donut, az Amerikai fánk 

sütőben sütve, sok-sok csokoládéval és színes cukorral

A olajban sütés nélküli fánkot nekem találták ki és még biztos vannak így egy páran. Számomra ez a fajta elkészítés sokkal közelebb áll a szívemhez. A testvéreimmel Kittivel és Rolanddal készítettük, telis-tele nagy szeretettel, egy szuper hétvégét zárva a hátunk mögött. Ez már egy újabb közös kedvenc nasi recept mindhármunknak.

Hozzávalók /12 darabhoz/:
40 dkg liszt, 1 csipet só, 2 tojássárgája, 8 dkg cukor, 1 csomag szárított élesztő /7g/, meleg tej, 4 dkg vaj

A mázakhoz/díszítéshez:
20 dkg ét- vagy tejcsokoládé,  színes szórócukor, kókuszreszelék


Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a sót, a tojássárgájákat, a cukrot, a szárított élesztőt, és annyi meleg tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk, és konyharuhával letakarva, meleg helyen legalább a duplájára kelesztjük. 

Lisztezett gyúródeszkán 12 darabra vágjuk, egyesével ujjnyi vastagra kisodorjuk, kör alakúra hajlítjuk, a két végét összefogjuk/összenyomjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól kényelmes távolságban. Újból kelesztjük, majd 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütirácsra téve kihűtjük. Az ét vagy tejcsokoládét vízgőz fölött egy kicsi tejszínnel és olajjal megolvasztjuk. 

Végül a fánkok tetejét csokoládéba mártjuk, majd egy részüket színes cukorba, illetve kókuszreszelékbe nyomjuk. Ha megdermedt a máz, azonnal kínáljuk. 

A legjobb ebben a fánkban, hogy nem tocsog a zsírtól és olajtól, valamint másnap is isteni finom az állaga.

Egy pohár tejjel a legjobb választás egy kis kényeztetésre!

xoxo,
Adrienn

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések