Francia hagymaleves



A francia hagymaleves kiváló "szívmelengető" finomság, amely sokat jelent ezekben a hideg időkben. Történetéről röviden csak annyit tudok, hogy Franciaországban, régen  a téli piac vásárlóinak készítették. Hozzáteszem szívesen vásárolnék én is ilyen jellegű piacokon, pláne Franciaországban.

Igaz a hagyma már csak csípős barátunk marad a maga kis erejével, és tekintetünket is elhomályosítja feldolgozásánál, de ez a kisebb fajta "szenvedés" fontos részét képezi a francia levesnek.

És ha megkóstoljátok a végeredményt, higgyétek el az ízek minden fáradozást felülmúlnak!

Ahogyan a finom, krémesen forró levesbe kanalazunk, ráharapunk a sajtos pirult bagettre és a ropogós baconre... nyamm!


Hozzávalók:

2 kg /10-12 közepes fej/ félbevágott, felszeletelt vöröshagyma
4 ek. darabokra vágott sótlan vaj
2 ek. olívaolaj
1/2 csapott teáskanál durva szemű tengeri só
kevés őrölt bors
néhány szál friss kakukkfű
1 babérlevél
8 csésze húsleves
8 szelet szikkadt bagett vagy kovászos kenyér /minél régebbi, annál jobb/
450 g reszelt sajt /szabadon választható, de nem fontos leragadni a trappistánál... az már unalmas!/ legjobb választás... Comté vagy Gruyére sajt



Elkészítés:

Közepes lángon felmelegítem a vajat. Hozzáadom a szeletelt vöröshagymát, és addig párolom, míg karamellizálódik, tehát aranybarna színt nem kap. Hozzáadom a kevés lisztet, alaposan összeforgatom a hagymával. Rövid ideig pirítom vele, majd fokozatosan adagolom és keverem hozzá az alaplevet. Kezdődhet az ízesítés. így elsőként Worchestershire szószt adok hozzá, aztán friss fekete borsot, kakukkfüvet. Majd felöntöm a húsleves alap lével, felforralom és harminc percig tovább főzöm. Megbolondíthatjuk a levest egy kis tejszínnel is, aki szereti.

A francia bagett szeleteket megkenem egy kevés vajjal, és a grill alá helyezem. Miután kicsit megpirult, megszórom a reszelt sajtmixemmel, és néhány percig újra grillezem, míg a sajt felhólyagzik, és szépen bepirul. 
Edénykébe kanalazzuk a levest, tetejére ráhelyezzük az olvadt sajtban gazdag pirult bagettet és még forrón tálaljuk.





Jó étvágyat!
Adrienn

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések