Fűszervajas sült pisztráng rukkolaágyon


Nincs is jobb egy egyszerűen elkészített halételnél.
A rukkola kissé diós aromája rendkívül jól illik a hal finom húsához.
Egy pohár finom fehérbor társaságában, pedig elegáns főétel vagy vacsora. 



Hozzávalók:

pisztráng egészben, belsőségektől megtisztítva  (25-35  dkg)
vaj
aprított friss zöldfűszerek (rozmaring, bazsalikom, oregánó, kakukkfű)
durva szemű tengeri só
frissen őrölt feketebors
1-2 gerezd tisztított és zúzott fokhagyma
2 húsos vörös paradicsom (ökörszív)
1 citrom 
kevés fehérbor
ropogós rukkola
jó minőségű olívaolaj

Elkészítés:
A pisztrángot előkészítem, átöblítem, - ha szükséges, megtisztítom a pikkelyeitől-, és papírtörlővel leitatom róla a nedvességet. A fejétől megszabadulok, mert nem szeretem, ha az étel „visszanéz” rám. 
Elkészítem a fűszervajat, azaz alaposan hozzákeverem a vajhoz az aprított zöldfűszereket, sót, borsot, zúzott fokhagymát. Beirdalom a halat, és kívül-belül bekenem az ízletes vajjal. A halak belső üregébe két szelet citromot teszek, a tetejükre pedig hatalmas paradicsom karikákat. A jénai tál aljára plusz kisebb vajdarabokat dobok, és egy kicsi fehérbort löttyintek alájuk. Előmelegített sütőben, fóliával lefedve párolom és sütöm (gázsütőben- 240°C fokon 25 perc a 35 dkg-os, 20 perc a 25 dkg-os halaknak). A sütési fázis vége felé eltávolítom az alufóliát a halakról és további 5 perc alatt meggrillezem a tetejüket. Amikor már a bőre hólyagosodni és pirulni kezd, akkor tökéletes igazán.
A rukkolát megmosom, lecsöpögtetem, és kevés olívaolajjal átforgatom a zöld leveleket.
Tálalásnál a salátából a tányér közepére halmozok egy keveset, a tetejére pedig pisztráng szeletet helyezek.
Szervírozzunk hozzá isteni finom házi majonézt.




Érdemes fóliával lefedve párolni és sütni a halat, mert nem szárad ki és a hal húsa puha és szaftos marad. Szívem szerint nemcsak az étel fotóját illesztettem volna a blogbejegyzésbe, hanem a kishúgom képét is, aki úgy ette az elkészült finomságot, mintha sohasem evett volna, vagy akár az üres tepsi fotóját… volt hal nincs hal!

Jó étvágyat!
Adrienn

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések