Házi tyúkhúsleves

ahogy Nagymamám készíti 


A forrón gőzölgő húsleves nélkül talán nincs is igazi vasárnapi ebéd.
Nálunk minden vasárnapi napon, a húsleves alap főételnek számít a napi lunch listán. Mintha megkoronáznánk a hét lezárását ezzel az aranyló levessel. Nagymamám házi tyúkhúslevesénél még életemben nem ettem finomabbat (utána csak anyukám az, akinek főztje megüti a szintet), komolyan, nem megbántva senkit, de Nagyim pár év rutinja és tapasztalata überell bárkit. 
Szóval jöjjön az értékes, örökséges recept...


Hozzávalók:

1 közepes méretű konyhakész (bontott) tyúk
4-5 db sárgarépa
4-5 db petrezselyemgyökér
1 kisebb karalábé
1 kis darabka zellergumó + 3 szál zöldje
3-4 rózsa karfiol
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
4 evőkanálnyi zöldborsó 
fél fej kelkáposzta (kisebb méretű)
egy csokor petrezselyem
egy mokkáskanál szárított lestyán
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db tyúkhúsleves kocka
szükség szerint: só vagy Ízvarázs ételízesítő
6-7 szem egész fekete bors
3-4 szem kisebb burgonya

Elkészítés

1. lépés: Hideg víz, nagy edény, habozás

Első lépésként egy tálba tesszük a húsokat, forrásban lévő vízzel leöntjük, és állni hagyjuk benne pár percig. Ha szükséges, kicsit átmozgatjuk, hogy mindenhol érje a hő – ezt a lépést nem érdemes kihagyni, mert sokkal tisztább lesz tőle a leves. Miután leöntöttük róla a vizet, hideg vízzel alaposan leöblítjük, és egy nagy méretű edénybe tesszük, annyi hideg vízzel leöntve, ami bőven ellepi. Közepes lángon kezdjük főzni, majd nagyjából félóra elteltével szürkés hab jelenik meg a víz tetején, amit egy kis szűrővel könnyedén eltávolítunk. Az edény mérete azért fontos, mert sok minden kerül bele.

2. lépés: Zöldségek és fűszerek az ízek kedvéért

Miután lehaboztuk a levest, ízesítjük és beletesszük a zöldségeket, úgymint paradicsom, paprika, vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó + zöldje, karalábé, zöldborsó. A kelkáposztát, a karfiol rózsát, és a burgonyát – kicsit később, a főzés utolsó harmadában tesszük bele, különösen ha újkrumpliról van szó, mert magas víztartalmánál fogva rövidebb a főzési ideje.
A zöldségeket ne aprítsuk fel, egy kisebb répa egészben is belekerülhet, egy vastagabbat legfeljebb félbe érdemes vágni, hiszen lesz ideje megfőni. A zellergumót vastagabb cikkekre szokás vágni, a vöröshagymát pedig egyben tesszük a levesbe. A fokhagymagerezdeket is egészben tesszük az edénybe, akárcsak a krumplikat, ezért aztán törekedjünk az azonos méretű, közepes darabokra, hogy egyszerre puhuljanak meg. Ennél a lépésnél érdemes megkóstolni a levet és megsózni, hogy fel tudják venni a zöldségek. A húslevest nem kevergetjük, egyszerűen csak hagyjuk főni.
A fűszerezés egyéni a húsleves készítésekor. Az egész bors alapvető. Zöld fűszerek közül petrezselymet, zellerlevelet és lestyánt érdemes beletenni, kellemesen friss ízt adnak a levesnek. Ha mindenki szereti a csípős ízt, egy csilit vagy erős paprikát is belefőzhetünk, de ezt kínálhatjuk tálaláskor külön tányéron is, így mindenki maga döntheti el, hogy kéri-e.

Ahogy minden levesnél, ennél is fontos, hogy soha ne forraljuk nagy lángon. A húsleves lényege a rászánt időben rejlik, mivel az összetevők a lassú főzés közben adják ki az aromáikat. Ha tehát húslevest kíván a család, időben kezdjünk hozzá, mert több órába telik a megfőzése, de ez ne ijesszen el senkit, mert nincs vele sok munka és nem is kell mellette állni. - Nagymamám már kora reggel odateszi főni a finomságot és általában az illatára ébredünk.

Eleinte érdemes párszor megszúrni a zöldségeket, hogy átfőttek-e már.
Miután elzártuk a lángot, hagyjuk pihenni 10 percet, hogy a levesben a hús és a fűszerek által keletkezett apró darabkák leüljenek az edény aljára. Ezután sűrű szűrőn átszűrjük egy másik edénybe, míg a zöldségeket vagy a levesbe tesszük, vagy egy külön tányérra halmozzuk őket – van aki külön tálalja a húst és a főtt zöldségeket. Mi mindig külön szervírozzuk a levesben főtt finomságokat, úgymint a zöldségeket és húsokat.

Klasszikus levesbetétként cérnametéltet vagy csigatésztát főzhetünk hozzá, egy külön edényben, sós vízben, amit aztán a leves mellé tálalunk, a csípős paprikával és egy tálka frissen aprított petrezselyemmel, amikből mindenki ízlése szerint szedhet.



Jó étvágyat!
Adrienn

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések