Tarte tatin

Az "eredeti" recept szerint leveles tésztával készül, én azonban most édes alaptésztát használtam.
Az almából, mint szezonális gyümölcsből (ami a kertünkben is szépen termett) szerettem volna készíteni valami újat és finomat, amit eddig még nem. Első Tarte Tatin-om debütálása szerencsére sikert aratott.

Hozzávalók:
Tésztához: 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 1 nagy tojás, 1 evőkanál porcukor, csipet só;
50 dkg alma, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj, csipet só, néhány csepp citrom leve

Elkészítés:
1/ Keverjük el a lisztet a porcukorral, csipet sóval. Morzsoljuk hozzá a vajat, adjuk hozzá a tojást. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük hűtőbe min. 30 percre.

2/ A kristálycukorhoz adjunk 1 teáskanál vizet, készítsünk belőle közepesen sötét karamellt, majd adjuk hozzá a vajat, melegítsük míg újra fel nem olvad a karamell és adjunk hozzá egy csipet tengeri sót.

3/ Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A karamellt öntsük egy 22 cm-es kerámiatál aljára (ami nekem nem volt kéznél, így nem tortaformát használtam, de higgyétek el bajos :D), az almákat felezzük, vágjuk ki a magházukat, szeleteljük fel 3 mm vékonyra (hámozni nem fontos) és csöpögtessük meg egy kis citrom levével.

4/ Rétegezzük az almákat a karamellre, locsoljuk majd nyújtsuk rá a tésztát. Kb. 7-8 mm vastag lesz a tészta. Süssük előmelegített sütőben 30 percet, míg a tészta enyhén megpirul és látjuk, hogy a karamell a tészta oldalán bugyog. Vegyük ki a sütőből, pihentessük 5 percet, majd óvatosan borítsuk ki.



+ Tipp: Az alma ne legyen túl édes, mert a karamellel kicsit már sok lenne. A recept feldobható egy kis fahéjjal is, elrontani nem rontja el.


Tudtad-e?: A torta eredetije a francia Tatin nővérek által vezetett szállodából származik a XIX. század végéről.

Jó étvágyat!
Adrienn

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések