Mustáros flekken fokhagymás muzsdéj-val
Elkészítésében rendkívül egyszerű, mégis ízekben gazdag egytálétel. Örökség útján ragadt meg a receptgyűjteményemben. Meglepett az étel elkészültének gyorsasága, de még annál is inkább az ízek harmóniája. A fokhagymás muzsdéj valami különlegesen feldobja a hússzeleteket. Eredetileg szabad tűzön készül és sült szalmakrumplival fogyasztják, de a konyhai verziója is tökéletes.
A muzsdéj lényegében csupán egy fokhagymás "lé", ha egyszerű köntösbe akarjuk bújtatni. Összezúzott fokhagyma, némi víz, és bors keverékéből áll. Egészséges ételízesítőnek is mondhatnánk, megölik a mikrobákat, vitamindús és erősíti az immunrendszert. Húsokon kívül halakra is használhatjuk, körethez vagy igazából mindenhez, amihez illik a fokhagyma.
Amit tilos használnunk muzsdéj elkészítésekor az a só. Amikor összezúzzuk a fokhagymát felszabadul az allicin nevű enzim, amely megvéd minket számos betegségtől, köztük a ráktól és influenzától is. A só semlegesíti mindezt, így nem részesülünk a gyógyhatásában.
Muzsdéj:
1 fej fokhagyma
kevés víz
frissen őrölt bors
A fokhagymát szedjük gerezdekre és pucoljuk meg. Zúzzuk össze egy tálba, hígítsuk némi vízzel, és picit borsozzuk. Kavarjuk meg, majd pihentessük, míg sülnek a finom hússzeletek.
Flekken:
8 szelet kicsontozott sertéstarja
só, frissen őrölt bors
mustár
olaj
A vékony tarjaszeleteket kissé még megklopfoljuk. Minkét oldalát sózzuk, a mustárral elkeverjük a borsot és megkenjük őket. Fólia alatt rövid ideig állni hagyhatjuk, hogy átérjen a mustárral. Ha nagyon éhesek vagyunk, nem várunk a pihentetéssel :)
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és fedő alatt kisütjük, oldalanként 4-5 perc sütési idő elegendő. Lényege, hogy hirtelen sütjük, ez alatt az idő alatt tökéletesen megpárolódik és mégis ropogós kérget kap.
Tányérra szedjük a folyamatosan sülő tarjaszeleteket, és mindenki a maga ízlése szerint ízesíti a már elkészített muzsdéj-val.
Friss kenyérrel vagy sült szalmakrumplival tálaljuk.
Jó étvágyat!
Adrienn
Megjegyzések
Megjegyzés küldése