Erzsébet királyné tortája


Nemrég "kaparintottam meg" ennek a hihetetlenül isteni tortának a receptjét.
Könnyed, krémes az egész. Nem utolsó sorban a mák és a kókusz sem megszokott a torta tésztájában, viszont teljesen jól kiegészítik egymást. A tejszínhab, a torta tetején pedig, csak fokozza az élvezeteket. Mindenképp ott "ragad" a sütis listámon.


Hozzávalók
Piskótához:
8 tojásfehérje, 8 evőkanál cukor, 10 dkg kókuszreszelék, 10 dkg darálatlan mák, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna 
 
Vaníliás krém:
8 tojássárgája, 2 kávéskanál vanília paszta vagy Bourbon vaníliás cukor, 6 púpos evőkanál liszt, 20 dkg cukor, 1 liter tej, 20 dkg margarin

Kekszréteg:
250 g kakaós omlós keksz (legideálisabb választásom a Győri keksz volt)

Tejszínes réteg:
1/2 liter tejszín, 2,5 csomag habfixáló


A lap elkészítése:
A tojásfehérjéket elkezdjük robotgéppel felverni, majd amikor már majdnem kész, kanalanként beletesszük a cukrot és teljesen keményre verjük. Lazán hozzákeverjük a mákot, a kókuszt és a lisztet az előzetesen hozzákevert szódabikarbónával.

Egy sütőpapírral kibélelt tortaformában (26 cm) egyenletesen elsimítjuk a tésztát, majd a 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Nagyon gyorsan sül, ezért érdemes rá odafigyelni. Akkor van kész, amikor szép világos aranybarnára sül a teteje. Még langyosan levesszük róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni, míg elkészítjük a krémet.

A krém elkészítése:
A tojások sárgáját simára keverjük a cukorral, vanília pasztával vagy Bourbon vaníliás cukorral, liszttel és a tejjel, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük, hűlni hagyjuk, majd amikor már csak éppen langyos - éppen egy picit langyos-, belekeverjük a margarint.

A torta összeállítása:
A krémet rákenjünk a mákos-kókuszos lapra, majd a kakaós keksszel (szépen egymás mellé helyezve) rétegezzük a vaníliás krém tetejét. Kicsit várjunk, hogy hűljön a krém, mielőtt elkészítjük a tejszínt.

Tejszín elkészítése:
A tejszínt érdemes hűtőben tárolni, míg fel nem használjuk, mert így sokkal könnyebb lesz vele dolgozni és ha még habfixálóval is rásegítünk, tökéletesen kemény tejszínt kapunk.

A tejszínt kézi mixerrel elkezdjük felverni, majd amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a habfixálót és teljes keményedéséig folytatjuk. Ha kész, rákenjük a tortánk tetejére és a hűtőbe tesszük. 



Jó étvágyat!
xo, Adrienn

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések