Fokhagymás-tejfölös-sajtos lángos




Hozzávalók

60 dkg liszt
15 dkg burgonya
1 pohár kefír
1,5 dl tej
2 dkg élesztő
1 darab tojás
1 evőkanál só
1 mokkáskanál cukor
olaj a kisütéshez

A feltéthez:
Tejföl
Normál vagy füstölt trappista sajt
Fokhagyma vagy fokhagymás olaj


Elkészítés

1. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral, hagyjuk, hogy felfusson.

2. Egy nagyobb keverőtálban összedolgozzuk a lisztet, a sót, a tejes élesztőt, a főtt és áttört krumplit, a felvert tojást, valamint a kefirt. Vízzel lágyítjuk a tésztát, hogyha szükséges (kb. 1-1,5 dl).

3. Miután alaposan kidagasztottuk egy tálban, a ruganyos tésztát konyharuhával lefedjük, és legalább 30-40 percig kelesztjük. 

4. Miután a tészta megkelt, lisztezett munkafelületen barack nagyságú golyókat formázunk belőle, és kör alakúra, egészen vékonyra nyújtjuk. Felforrósított, bő olajban aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük.

5. Fokhagymával vagy fokhagymás olajjal, tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva, frissen fogyasszuk. Mennyei!



Azt hiszem sokan emlékeztek arra a fokhagymás-olajos kencére, amit rákenhettünk a lángosos bódénál, a friss, meleg puha lángosra. Itt a tuti cucc!

Fokhagymás olaj hozzávalói
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
1 dl langyos víz


1. A fokhagymákat fokhagyma nyomóval össze zúzzuk, majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.

2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések