Halászlé

Anyukám örökséges receptje alapján 


Általában karácsonykor kerül az asztalunkra, az ünnepi menü meghatározó ételeként. De most kivételt teszek és felidézem az ízeket. Sokféleképpen készítik, ahány ház annyi szokás, ahogy mondják.

Nekünk is van egy tradicionálisnak mondható, örökséges receptünk a halászlére. Mi így szeretjük és isteni az íze! 


Az alapléhez

600 g vegyes halszelet, halfarok (ponty, kárász)
1 db zöldpaprika
2 db paradicsom
4 közepes fej vöröshagyma
1 darab sárgarépa
1 darab petrezselyemgyökér
3 darab kisebb burgonya
1 teáskanál őrölt fekete bors
6 teáskanál fűszerpaprika (púpozott)
1 teáskanál csípős fűszerpaprika
1 darab halászlé fűszerkocka
3 teáskanál só
kevés napraforgóolaj
1.1 l víz

A befejezéshez

0.5 l víz
400 g halszelet (ponty)

Elkészítés

1. Az alapanyagokat alaposan megtisztítjuk, majd nagyobb darabokra felaprítjuk a paradicsomot, paprikát, vöröshagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a burgonyát.

2. A hal részeket és a zöldségeket egy lábasba tesszük, és kevés olajon átforgatjuk, 10 perc elegendő is nekik. Fűszerezzük az alapunkat és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 

Lefedjük a lábast, majd ezután közepes hőfokon kb. 3/4 óra alatt teljesen szétfőzzük. 

3. Amint szétfőtt, a levet leszűrjük, a halhúst és az alapban levő további finomságot szitán átpasszírozzuk, vigyázva, hogy szálka ne kerüljön bele. Az ízekben gazdag alapunkat visszaöntjük a lábasba.

4. Ebbe a sűrű lébe kerülnek az előzőleg úgy 3 cm vastagra vágott és besózott halszeletek. Majd újra felöntjük egy kis vízzel, ízlés szerint újra fűszerezzük, ha szükséges, majd addig főzzük, míg a hal puhára nem fő - kb. 10 perc. A halszeletek hamar elkészülnek, inkább az igényel folyamatos figyelmet, nehogy túlfőjenek.

A fűszerpaprika minősége meghatározó! Ettől lesz finom az íze és szép a színe.
Jó minőségű paprikát használjunk, édeset és csípőset ízlés szerint keverve.


Tálaljuk forrón...De azért készítsünk az asztalra az erős paprikakrémből egy keveset némi extraként.



Jó étvágyat!
Adrienn

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések