Sajtos pogácsa

Örökséges recept Nagyi konyhájából


Hozzávalók

500 g liszt
250 g vaj
20 g élesztő
1 tojás sárgája + 1 egész tojás kenéshez
2,5 dl tejföl
1 dl tej
1 kávéskanál cukor
150 g reszelt kemény (félkemény) sajt (tésztába és szóráshoz is)


Elkészítés

1. A tejet a cukorral meglangyosítjuk. Mikróban érdemes, nem szabad nagyon megmelegíteni, mert az élesztő nem éled!!! Vagyis a langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük.

2. A lisztet tálba öntjük, sózzuk, és a szobahőmérsékletű vajat belemorzsoljuk. Arra érdemes odafigyelni az elején, hogy a vajat időben vegyük ki a hűtőszekrényből, mert úgy könnyebb vele dolgozni. Amint sikerült az összes vajat eloszlatni, beleszórjuk a reszelt sajt bő két harmadát a lisztes keverékünkbe.

3. Miután a vajas, lisztes, sajtos morzsalék a tálban pihen, és időközben jól megindult az élesztős tej is, képezzünk kis gödröt a lisztes keverékben, amibe beleöntjük az élesztős tejet, a tejfölt, és a tojás sárgáját is. A tejfölt – mielőtt még beleteszem bármibe is – érdemes csomómentesre kikeverni, hogy ne legyen darabos. Miután mindezek belekerültek a lisztes gödröcskébe, elkeverjük egymással az egészet, majd ahogy összeállni látszik a tészta, gyúrhatóvá is válik. Egy kissé lágy, ragadós tésztát kapunk, amit aztán lefedve a hűtőbe teszünk fél órára pihentetni.

4. Ha letelt az ideje a hűtőben, lisztezett deszkára borítjuk, és sodrófával 2,5-3 cm vastagra nyújtjuk. Késsel óvatosan "rácsosan" beirdaljuk. Megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajt maradékával, a pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral előkészített sütőlapra tesszük őket és aranybarnára sütjük légkeveréses sütőben 190 fokon 15-20 perc alatt.


Jó étvágyat!
Adrienn

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések