Csokoládé szalámi

salami di cioccolato, vagyis a csokoládé szalámi



Nem is gondolná az ember, hogy egyszerű hozzávalókból milyen mutatós és finom édességet varázsolhat. Ilyen például a csokoládé szalámi, ami egyébként egy ízletes Olasz vagy Portugál édesség. Innen indult hódító útjára Európa felé. Míg az olaszok rummal vagy amarettoval, addig a portugálok borral készítik.
Személy szerint a hazai boltokban még nem találkoztam vele, ezért úgy döntöttem elkészítem a saját verziómat.
Irtó egyszerű, nagyon mutatós és ajándéknak sem utolsó.

Rengeteg recept található rá a neten. Én viszont egy egyszerű változatot készítettem, mert úgy gondolom a kevesebb néha több alapelvet itt is érdemes figyelembe venni.


Hozzávalók:
250 g háztartási keksz (apró darabokra törve), 250 g darált keksz, 250 g margarin, 180 g cukor, 50 g kakaópor, 2 dl tej, vanília aroma, rumaroma, mazsola ízlés szerint


Elkészítés:
A tejet, a cukrot, a kakaóport, a vanília - és rumaromát egy edényben összekeverjük és felfőzzük. Ezután belekeverjük a szoba-hőmérsékletű margarint, és ezzel együtt is összeforraljuk folyamatos keverés mellett. Majd az egészet egy picit hűtjük és beleforgatjuk a darált, - illetve az összetört kekszet és a mazsolát is. Alaposan összekeverjük, majd egy asztalra kiterített folpackra kanalazzuk a massza egy részét, hengert formálunk belőle, és a folpack segítségével ügyesen feltekerjük. Nekem 4 kisebb rúd készült. De szabadon választható, ki milyen mértékben osztja szét a masszát. Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük pihentetni, viszont a legjobb ha egész éjszakára. Másnap kicsomagoljuk, porcukorban megforgatjuk, majd szeleteljük a csoki szalámit.

Tipp:
Elbír bármilyen aszalt gyümölcsöt (barack, szilva, meggy, áfonya, mazsola stb.), kókuszreszeléket vagy magvakat, úgymint pisztácia, dió stb. 
Esetleg egy kis alkohol hozzáadásával is lehet játszani (persze kizárólag csakis felnőtteknek :P )


Ez a süti tartós, nem olvad szét és hűtőben is nagyon jól eltartható (-már ha van ideje szegénynek addig eljutnia).
Szuper desszert csajos estékre, szülinapi bulikra, kerti partikon szervírozva.... vagy egy szép kis csomagolással feldobva akár ajándéknak is. :)


xo, Adri

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések